Chcieliśmy aby wszystkie recki miały podobną formę jednocześnie unikając przypadków gdzie cała recenzja to "Dobry tytex 5/5".
Narzucając pewne pola do wypełnienia skłaniamy recenzujacych do bazgnięcia przynajmniej paru słów na kilka tematów.
Do tego dochodzi punktacja, która sprawia, że łatwo możemy przefiltrować sobie słabe melasy i skupić się na tych lepszych - z opisowej- czy wideo- recki nie bylibyśmy w stanie wychwycić takich szczegółów.
Jako, że dla nas - ludzi lubiących smoczyć smaczne rzeczy - ważniejszy jest sam smak i ilość dymu od tego czy melasa ładnie pachnie i jest fajnie posiekana postanowiliśmy nie stosować standardowego systemu liczenia oceny końcowej czyli średniej ocen składowych.
Zastosowaliśmy sumę ocen ważonych tzn. każda ocena ma swoją wagę, ktróra stanowi mniej-więcej o tym jakie dany czynnik ma znaczenie.
Nie będziemy tu przytaczać dokładnych liczb bo mijało by się to z celem, ale wspomnimy tylko, że: zapach i melasa mają taką samą wagę, która jest 3 razy niższa od wagi smaku, która jest dwa razy większa od wagi odwzorowania smaku, która jest niewiele mniejsza od wagi dymu :P
Nie wspomnielismy tutaj o jeszcze jednej ocenie wliczanej w tą średnią - ocenie własnej, ponieważ ta nie ma stałej wagi.
Waga tej oceny jest zależna od reputacji recenzenta (w przypadku recki kilku ludzi brana jest najwyższa).
Max. brany pod uwagę w recenzjach to 3500; ludzie mogą mieć wyższą - nikt nie zabrania, ale do recek jest ona zbijana do 3500 i dalej dzielona przez 1000, więc waga oceny własnej znajduje się w przedziale 0 - 3,5.
Recenzenci MS z racji swego stanowiska mają do recek liczone od razu 3500 nawet jeśli w sumie ich reputacja na portalu jest niższa.
Przy okazji - reputacja przy recenzji jest reputacją z chwili kiedy była pisana recenzja.
Żeby uniknąć sytuacji gdzie przychodzi n00b i trzaska reckę Al Sahir - Dwa jabłka 100/100 bo oprócz tego jarał tylko jakąś jeszcze gorszą El Hennawy i to jest o niebo lepsze..