Witajcie,
Posiadam fajke Kaya PN 480. Cybuch typu funnel. Palę tytoń Al Fakher. Używam węgielków bambusowych.
Cybuch jest głęboki, nakładam tytoń do połowy (ok. 5mm od folii). Rozpalam chwile węgle nad gazem, rozpalone są na bokach, kłade na folię i czekam, co jakiś czas ciągnąc. Powoli się rozgrzewają. Z początku czuć tylko węgiel, późnej pojawia się lekki smak zmieszany z węglem. I tak do końca. Dym nie jest gęsty i nie jest go również niesamowicie dużo. Nieprzyjemnie się pali. Po zdjęciu folii, górna warstwa tytoniu jest całkowicie zwęglona. Co robię źle?
1. Czy tytoń powinno się pierw rozdrobnić, a potem nałożyć do cybucha?
2. Jak długo trzymać węgiel nad gazem? Kiedy kłaść i jak na folie?
3. Co robić, żeby popiół nie wpadał do środka?
Dzięki za odpowiedź!
Węgle bambusowe to zło, kiedyś kupiłem 2kg i paliłem na nim może 5razy... zawsze smakowało bambusowym węglem + melasą.
1.tak tytoń powinno sie rozdrobnić.
2. aż zrobią sie czerwono/białe czyli całe rozpalone ale z bambusami sie to nie udaje zazwyczaj bo mają dziwny kształt ( chyba że masz inne niż ja...), no i kłądzie sie je na brzegi cybucha.
3. mniejsze dziurki w folii.
Dokałdnie te babmusowe węgielki to kupa. Raz maiłem i więcej nie kupię, słaba temperatura, krótki czas palenia, śmierdzą nawet po rozpaleniu i popiołu po nich jak po 3 kokosach.
1. jak wyżej.
2. jak wyżej, węgielek nie powinien mieć czarnych "plam", przede wszystkim zmień na kokosowe(Tom Cococha Gold, Cocobrico).
3. Popiół zawsze wpadnie do środka czy tego chcesz czy nie, a jak masz bambusowe to masz pewność, ze wpadnie go dużo. W węgielkach kokosowych popiół lepiej się trzyma węgla i łatwiej go otrzepac na talerzyku bez zostawiania większości na folii.
Dodałbym od siebie jeszcze uwagę na temat al-fakhera, marna jakość, kup lepiej cos na giełdzie zza oceanu zobaczysz co to jest smak i dym :)
Chimejra to chyba paliłeś/aś innego Al Fakhera podejrzewam, że tego z Dubaju, bo ten z Ajmanu oryginalny to czołówka wśród producentów tytoni, a już na pewno takie smaki jak watermelon, mint to wręcz legendy i jeszcze dużo dobrych pozycji się znajdzie.
Zmieniłem cybuch na ten klasyczny i od razu lepiej. Funnel był głęboki i tytoń na samym dnie bardzo słabo się rozgrzewał (nawet z użyciem komina), natomiast ten wyżej często się już spalał i psuło to smak. A tak miałem jakąś godzinę przyjemnego palenia - smak, nic się nie przyjarało, dymu dużo.
Węgle Tom Cococha Gold po prostu świetne! :) Co do tytoniu to mam Al Fakhery z Ajmanu (melon i truskawka) i nie narzekam.
Dzięki za pomoc!
No zapewne tak, bo to co sprzedaja w sklepach to sie palić nie da ;) zawsze mówie ze ostatni raz kupuje i za każdym razem jestem zawiedziony :D Boomi i Leasvil skąd wziąc takowy ajmański skowyrny stuff ?
Na przykład tu: http://shishasklep.pl/product-pol-1012-TYTON-DO-SHISHY-AL-FAKHER-50G-TRUSKAWKA.html :)
Ja kłade 1.5 węgielka kokosowego na luźno ułorzony tytoń z pierścionkiem jakies 4mm i dwoma warstwami folii błyszczącą stroną do dołu. Zakładam kominek do dzbana leje lodowatą wodę z zamrażarki. A co do tytoniu do jak mam lekko przy suchy zalewam melaska smakową za 10 zł ciut gliceryny z miodkiem i takie cumulusy ida ze hej :)
Dokładnie shishasklep.pl/theshisha.pl oryginalny Al Fakher.
Dzięks :D